Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, είμαστε παρόντες με ιδέες, προτάσεις και έλεγχο για να πάει η πόλη μας μπροστά.

Οι θέσεις του Συνδυασμού Ανθρώπινη Πολιτεία ως διατυπώθηκαν από τον επικεφαλής του Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Πεντέλης στις 28-3-11:

Η κατάθεση και η ψήφιση του Προϋπολογισμού ενός Δήμου είναι ίσως το κορυφαίο γεγονός. Μέσω του προϋπολογισμού εκφράζεται όχι μόνο η Οικονομική Πολιτική που θα ακολουθήσει ένας Δήμος αλλά και ο πολιτικός τρόπος προσέγγισης των προβλημάτων της Πόλης. Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι πολιτική πράξη και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα που ο Καλλικρατικός Δήμος, ως ο δικός μας, έχει αυξημένες αρμοδιότητες. Ο νομοθέτης βεβαίως και σωστά πράτων, έχει προβλέψει να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία εδρών από την πλειοψηφούσα παράταξη, είτε το εκλογικό σύστημα είναι ενός γύρου είτε δύο, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη Διοίκηση.

Εκείνο που δεν προέβλεψε, είναι τι γίνεται όταν χάνεται η πλειοψηφία, κάτι που το πλήρωσε ακριβά ο Δήμος Μελισσίων λόγω της διάσπασης της παράταξης του απελθόντος Δημάρχου κ. Γραφάκου με συνευθύνη των μερών της. Τα χειρότερα βεβαίως απετράπησαν από την υπεύθυνη στάση του Συνδυασμού μας.

Ο Δημοτικός προϋπολογισμός έχει βασικά τρεις πηγές πόρων: α) Τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ). β) Τις πάσης φύσεως εισφορές των κατοίκων. γ) Τη δημόσια χρηματοδότηση μέσα από τα προγράμματα (Εθνικά και Κοινοτικά). Η ικανότητα μιας Διοίκησης κρίνεται:


  • Από την αξιοποίηση των (ΚΑΠ), τις προτεραιότητες που θέτει και το καλό νοικοκύρεμα.

  • Από τη βέλτιστη διαχείριση των εισφορών των πολιτών με κύριο μέλημα την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

  • Από την «φαντασία» που διαθέτει για έξυπνες λύσεις που χρειάζονται λίγα ή καθόλου χρήματα. Πχ. Για να χαρακτηρίσεις ένα δρόμο «πεζόδρομο» δεν θέλεις χρήματα. Για να κάνεις μια παιδική χαρά σ΄ένα δημόσιο χώρο θές λίγα χρήματα. Για να πάρεις τα μπάζα από το Δημοτικό οικόπεδο δίπλα στο Lidl επιφάνειας, ενός στρέμματος και να το χρησιμοποιήσεις για πάρκινγκ δεν θέλεις χρήματα. Το να συζητήσεις με το Lidl και το ΜΟΥΣΤΑΚΑ να έχουν ανοικτές τις μπάρες των πάρκινγκ τους τις αργίες, δεν θέλεις χρήματα.

  • Από την ικανότητα της Διοίκησης να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων.

Ο φετινός προϋπολογισμός έχει ιδιαιτερότητες. Τρεις ανόμοιοι και ετερογενείς προϋπολογισμοί συνενούνται σε έναν. Έγινε δουλειά, το αναγνωρίζουμε και το πιστώνουμε στις υπηρεσίες, χωρίς να παραγνωρίζουμε και την συμβολή του αρμοδίου Αντιδημάρχου. Αλλά ας αφήσουμε τα καλά λόγια να του τα πουν οι δικοί του!

Είναι προφανές ότι σε πρώτη φάση το επενδυτικό κομμάτι δεν ικανοποιεί. Είμαστε διαθέσιμοι, όπως έχουμε τονίσει, να βοηθήσουμε ούτως ώστε αυτό που θα υλοποιηθεί να είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι αποδεκτό ότι τα ΠΟΕ (οφειλές προηγούμενου έτους) είναι υπερβολικά. Ας είναι καλά η Διοίκηση του κ. Γραφάκου στα Μελίσσια.

Τέλος είναι παραδεκτό ότι η Οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί. Τηρουμένων όλων των ανωτέρω, ο προϋπολογισμός προσπαθεί να μαζέψει τα «ασυμάζευτα» και να δρομολογήσει από το νέο έτος προοπτικές. Σε σύνολο 37 εκ. ευρώ, τα 21 εκ. ευρώ είναι λειτουργικές δαπάνες. Τα ΠΟΕ και οι αποδόσεις κρατήσεων 10 εκ. ευρώ, το τεχνικό πρόγραμμα 6 εκ. ευρώ.

Στις προτάσεις μας είναι η διατήρηση και αύξηση του Κοινωνικού προφίλ του Δήμου, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Να ξαναλειτουργήσει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (Μελίσσι) που έκλεισε το τελευταίο έτος και να λειτουργήσει για όλο το Δήμο. Θα είναι προσφορά στην εργαζόμενη μητέρα. Να δούμε το θέμα οικογενειών που έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Να συνεργαστούμε και με την εκκλησία στα πλαίσια αυτά. Να αποτρέψουμε το να έχουμε ανθρώπους χωρίς φαγητό στην πόλη μας.

Αντιλαμβανόμεθα ότι κάθε νέα Διοίκηση θέλει πίστωση χρόνου για να δείξει τις ικανότητες και προτεραιότητες της και ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι να πετροβολά χωρίς λόγο, αλλά να βοηθά με προτάσεις ελέγχοντας συγχρόνως της εξουσία. Για όλα αυτά θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες, με ιδέες προτάσεις και έλεγχο για να πάει η πόλη μας μπροστά.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τρεις νέες ερωτήσεις της "ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ" προς τη Διοίκηση

Ερώτηση 1η: Έλλειψη τραπεζοκόμων στα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου μας

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 17ης Μαρτίου συζητήθηκε πρόταση του συνδυασμού «Ανθρώπινη Πολιτεία» που αφορούσε στην έλλειψη τραπεζοκόμων στα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου μας, Επειδή θεωρούμε ότι:

- Ό τρόπος, ο χρόνος και ο ρόλος του φαγητού, σύμφωνα και με την επιστημονική άποψη, επιδρά και συμβάλλει τόσο στην υγιεινή κατάσταση, σωματική και ψυχική, των ατόμων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην κρίσιμη παιδική ηλικία, όσο και στην απόκτηση τρόπων καλής συμπεριφοράς και αγωγής καθώς και στην απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών.

- Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι δυνατό να ασχοληθούν με την προετοιμασία του γεύματος ούτε με την καθαριότητα και αποκατάσταση του χώρου. Η παρουσία των εκπαιδευτικών είναι αναγκαία για την επίβλεψη και έχει, σύμφωνα και με το νόμο,παιδευτικό χαρακτήρα.

- Μια καθημερινή και καθορισμένη υπηρεσία δε μπορεί να αφήνεται στην εθελοντική διάθεση των γονέων ούτε στην οικονομική τους επιβάρυνση.

- Οι ΟΤΑ υποχρεούνται, σύμφωνα και με το νόμο, να εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις καλής λειτουργίας των Ολοήμερων σχολείων.

- Οι μαθητές, που είναι ήδη κουρασμένοι κατά την ώρα του φαγητού, πρέπει να γευματίζουν σε συνθήκες άνετες και πολιτισμένες, το δε φαγητό τους να είναι κατάλληλο.

- Οι απαντήσεις που δόθηκαν τόσο από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, όσο και από τον πρόεδρο της σχολ. Επιτροπής αλλά και από το Δήμαρχο δεν ικανοποίησαν και δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Σας παρακαλούμε :

- Να συμπεριλάβετε το θέμα σε Η.Δ. προσεχούς συνεδρίασης του Δ.Σ. προκειμένου να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση.

- Εκτιμούμε ότι η δαπάνη για την εξυπηρέτηση της πιο πάνω ανάγκης δεν είναι υπερβολική για τις δυνατότητες του Δήμου και καλούμε τη Διοίκηση να δώσει θετική λύση.



ΕΡΩΤΗΣΗ 2η: Προληπτική Οδοντιατρική εξέταση των μαθητών των σχολείων του Δήμου.


Ο Δήμος Μελισσίων είχε καθιερώσει από το έτος 1997, με ευθύνη του ΚΕΚΑ πρόγραμμα προληπτικής οδοντικής εξέτασης σε όλους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου με τη συνεργασία εθελοντών οδοντιάτρων της πόλης. Κάθε σχολικό έτος οι εθελοντές οδοντίατροι επισκέπτονταν τα σχολεία, εξέταζαν τους μαθητές, έδιναν συμβουλές φροντίδας και σωστής περιποίησης των δοντιών τους και γνωμάτευαν για τη στοματική υγιεινή τους κατάσταση, ενημερώνοντας σχετικά τους γονείς. Η προσφορά του προγράμματος θεωρούνταν από του μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους οδοντιάτρους σημαντική. Ενώ αναμενόταν να συνεχιστεί και να επεκταθεί και στα σχολεία των άλλων δυο Δημοτικών Κοινοτήτων, το πρόγραμμα διακόπηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος με ευθύνη του Δήμου και όχι των εθελοντών οδοντιάτρων οι οποίοι αναμένουν την συνέχισή του.

Ερωτούμε: Γιατί διακόπηκε το πρόγραμμα και αν σκέπτεστε να το συνεχίσετε δεδομένης της μεγάλης κοινωνικής του προσφοράς αλλά και της υγιούς εθελοντικής έκφρασης.



ΕΡΩΤΗΣΗ 3η: Λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης "ΜΕΛΙΣΣΙ¨

Το έτος 1999, επί Δημαρχίας Δημήτρη Τομπουλίδη, ιδρύθηκε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ( ΚΔΑΠ) με την επωνυμία ΜΕΛΙΣΣΙ. Η λειτουργία του, ως γνωστό, ανατέθηκε στη ΔΕΑΔΜ με πρόεδρο τότε Μιχάλη Λαγουδάκο. Στη Διοίκηση Γιάννη Μητρόπουλου συνεχίστηκε και αναβαθμίστηκε η λειτουργία του με την προσθήκη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων με πρόεδρο το Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου. Η προηγούμενη Διοίκηση Μανόλη Γραφάκου ανέθεσε την ευθύνη λειτουργίας στην Κοινωφελή επιχείρηση ΚΕΚΑ με πρόεδρο την Ε.Κατοίκου. Το ΚΔΑΠ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες δομές στο χώρο της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προσφοράς, πέρα από την προσφερόμενη στα δημόσια σχολεία μας. Φιλοξενούσε παιδιά ηλικίας από 4- 12 ετών και κάλυπτε μια ανάγκη παιδιών οικογενειών εργαζόμενων γονέων, μετά το πέρας της σχολικής εργασίας μέχρι τις 8:30 το βράδυ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρα από την ασφαλή παραμονή και απασχόληση των μαθητών στο χώρο του ΚΔΑΠ η παιδευτική προσφορά του ήταν επαινετή χάρη στα προσφερόμενα προγράμματα και δραστηριότητες αλλά και στην ευσυνειδησία του προσωπικού. Το πρόγραμμα ήταν επιχορηγούμενο στην αρχή από την Ε.Ε και στη συνέχεια από την Εργατική Εστία και τελευταία από την Ε.Τ.Α. ενώ συμμετείχαν οικονομικά και οι γονείς. Από τον Ιούλιο του 2010 το πρόγραμμα διακόπηκε με αποτέλεσμα οι γονείς που έχουν ανάγκη αυτής της υπηρεσίας να δυσκολεύονται να δώσουν λύση στο πρόβλημά της απασχόλησης των παιδιών τους . Επειδή θεωρούμε αναγκαία τη συνέχιση λειτουργίας του ΚΔΑΠ ιδιαίτερα για τα παιδιά των οικογενειών που οι γονείς εργάζονται πέρα από την 4η απογευματινή

Ερωτούμε: Γιατί διακόπηκε η λειτουργία του ΚΔΑΠ; Σκέπτεστε να συνεχίσετε τη

λειτουργία του και πότε;

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Πρόταση του Τοπικού Συμβούλου Πεντέλης Σπύρου Ξάφη για την ψήφο του Προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θέλω να εκφράσω τον προβληματισμό μου, όσον’ αφορά την έλλειψη σαφήνειας, θεσμικής προστασίας και κατοχύρωσης, από τον νόμο του Καλλικράτη για την παρουσία και εκπροσώπηση των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Πεντέλης. Έχοντας παρακολουθήσει όλα τα δημοτικά συμβούλια μέχρι σήμερα και παρατηρώντας πως οι πρόεδροι των τριών δημοτικών κοινοτήτων έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν σε συγκεκριμένα θέματα, πρέπει να καθίσταται σαφές σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που καλείται να ψηφίσει θέμα της ημερήσιας διάταξης ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Πεντέλης, αν η ψήφος του αποτελεί έκφραση της προσωπικής του γνώμης και μόνον ή εκπροσώπηση των μελών του συμβουλίου μας.

Προς το παρόν σε όλες τις συνεδριάσεις, τακτικές ή έκτακτες του δημοτικού συμβουλίου, που έχω παρακολουθήσει, ο πρόεδρος του συμβουλίου μας δεν έχει κληθεί να ψηφίσει θέματα, που έχουμε ψηφίσει και κατ’ επέκταση εισάγει εμείς κατά την διάρκεια των προηγούμενων συμβουλίων μας και ως εκ τούτου να εκπροσωπήσει θεσμικά το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Πεντέλης στο δημοτικό συμβούλιο Πεντέλης. Αντίθετα κλήθηκε να ψηφίσει θέματα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου, εκφράζοντας με την ψήφο του την προσωπική του θέση. Ορισμένα από αυτά τα θέματα, κατά την γνώμη μου έχουν νευραλγικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα της μετονομασίας του δήμου Πεντέλης. Εξαίρεση αποτελεί το δημοτικό συμβούλιο στις 17 Μαρτίου, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων προς ψήφιση, ήταν και θέματα που έχουμε προηγουμένως αποφασίσει στο συμβούλιο μας, όπως το τεχνικό πρόγραμμα καθώς και τα θέματα 2, 3, 4 και 5, τα οποία ψήφισε ο Πρόεδρος του συμβουλίου μας εκπροσωπόντας μας.
Επιθυμώ να προστατεύσω τα μέλη του συμβουλίου μας και τον πρόεδρο, τον οποίο προσωπικά θεωρώ έντιμο και ηθικό και δεν θέλω να παρερμηνευθεί η συμμετοχή του κατά την ψήφιση των θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου. Θεωρώ ότι πρέπει να καταγράφεται στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, αμιγώς η τοποθέτηση και η ψήφος του προέδρου χωρίς ψεγάδι και καμμία σύγχυση ως προς το αν εκφράζει την προσωπική του θέση ή αποτελεί ψήφο εκπροσώπησης των μελών του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Πεντέλης.
Προτείνω λοιπόν να υπάρχει πάντα μία επισημοποίηση και νόμιμη κατοχύρωση στα πρακτικά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Πεντέλης ως προς τον χαρακτήρα της ψήφου του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Πεντέλης. Επιθυμώ την ψήφιση της προτάσεως μου από τα μέλη του συμβουλίου μας και την κοινοποίηση αυτής στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τους δημοτικούς συμβούλους.

Ευχαριστώ.
Με τιμή,
Ο σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Πεντέλης
του Συνδυασμού Ανθρώπινη Πολιτεία
Ξάφης Σπύρος

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Να προχωρήσει και η απόκτηση της Πλατείας «Πόγκα»!!

Στο Συμβούλιο της 17ης Μαρτίου 2011, ήλθε προς έγκριση η αγορά από το Δήμο του οικοπέδου που είναι απέναντι από το Διασχολικό Κέντρο Μελισσίων στις οδούς Υψηλάντου και Ανδρούτσου.
Το οικόπεδο αυτό ανήκει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έχει επιφάνεια 1.640,77 τμ. και πωλείται στο Δήμο στην τιμή 1.320.000 €, δηλ. 804,5€/τμ.
Η εν λόγω αγορά και το σχετικό της τίμημα έχει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Η θέση μας: Όταν το 2009 είχε έλθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχαμε αποδεχθεί την απευθείας αγορά διότι ο τότε Δήμαρχος κ. Γραφάκος δεν είχε ούτε ένα ευρώ στο ταμείο του Δήμου από την είσπραξη του τέλους 0,50/€τμ., που είχε επιβάλλει το 2007 σε όλα τα κτήρια του τότε Δήμου Μελισσίων. Προτείναμε και είχε γίνει δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο την τροποποίηση του σχεδίου πόλης για χαρακτηρισμό της έκτασης ως κοινόχρηστης, προκειμένου να έλθει κάποτε στο Δήμο.
Σήμερα λέμε ναι στην απευθείας απόκτηση διότι, ως ενημερωθήκαμε, η νέα Διοίκηση «άνοιξε» κωδικό για το «0,50» και σύντομα το πολύ σε 2 χρόνια μπορεί να αποπληρωθεί το οικόπεδο.
Η θέση μας, ως διετυπώθη στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον επικεφαλής του Συνδυασμού μας Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου είναι να παραμείνει ελεύθερος χώρος και να αξιοποιηθεί και για χώρο στάθμευσης (ίσως υπόγειο). Είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από 2 λεωφόρους (Ελ. Βενιζέλου και Δημοκρατίας) όπου ειδικά στην Δημοκρατίας το θέμα της στάθμευσης χρήζει αντιμετώπισης.
Με αφορμή αυτό το οικόπεδο άνοιξε λίγο και το θέμα της Πλατείας «Πόγκα» οδός Αν. Παπανδρέου και Αγ. Μαρίνας.
Ζητήσαμε και ζητάμε από τη Διοίκηση. Να δώσει προτεραιότητα στην απόκτηση της.
Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος από το Σχέδιο του 1961 για πλατεία.
Η πιο προηγούμενη Διοίκηση είχε πάρει δάνειο 1,2 εκ. € για απόκτηση του.
Εξ αυτών οι 600.000 €, τέλος του 2006, είχαν προσωρινά εκταμιευθεί λόγω έλλειψης ταμειακής ρευστότητας, έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μελισσίων.
Ουδέποτε όμως επανήλθαν επί Διοίκησης κ. Γραφάκου και όχι μόνο αυτό αλλά με απόφαση του ίδιου του Δημάρχου και εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου εκταμιεύθηκαν και οι άλλες 600.000 €.
Σήμερα λοιπόν από το εν λόγω δάνειο δεν υπάρχει «ευρώ» για την απόκτηση της πλατείας.
Ο σημερινός Δήμαρχος μπορεί και οφείλει να δει που «κολλάει» η απόφαση για ορισμό τιμής μονάδας. Το θέμα πρέπει να «ξεμπλοκαριστεί».
Εν συνεχεία να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο. Τώρα που «κρατά» τα χρήματα του «0,50» σε κωδικό, και οφείλει να το πράττει συνεχώς, υπάρχει τρόπος να αποκτήσει ο Δήμος τον εν λόγω χώρο.
Ας γιορτάσουμε λοιπόν έστω και σε 50 χρόνια την απόκτηση του εν λόγω χώρου. Από το 1961 έχει χαρακτηρισθεί κοινόχρηστος χώρος.
Ίσως να είναι σημαδιακό !!!

Από το Γραφείο Τύπου του Συνδυασμού
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Χωρίς όραμα και χωρίς ισορροπία μεταξύ των τριών δημοτικών κοινοτήτων το τεχνικό πρόγραμμα του 2011

Για πρώτη φορά υποβάλλεται ένα τεχνικό πρόγραμμα υπό συνθήκες διαφορετικούς έως σήμερα. Τρεις Δήμοι έχουν συνενωθεί σ’ ένα. Επομένως δεν υπάρχει άμεσο μέτρο σύγκρισης. Παρ’ όλα αυτά το νέο τεχνικό πρόγραμμα μπορεί να κριθεί και κρίνεται με καλή πίστη για να μπορέσει μέχρι τη λήξη του έτους να γίνεται καλύτερο και αποτελεσματικότερο.

Από την όλη εικόνα του λείπεi το όραμα. Δεν είναι φιλόδοξο. Δεν συνοδεύεται από μια εισηγητική έκθεση που να δείχνει τη στρατηγική του Δήμου. Χαρακτηρίζεται από «φόβο» και «συντήρηση». Αρκετά «Σπαρτιάτικο» κατά την προσφιλή έκφραση του κ. Δημάρχου. Θυμίζει περισσότερο πρόγραμμα επαρχιακού Καποδιστριακού Δήμου και λιγότερο πρόγραμμα αστικού Καλλικρατικού Δήμου.
Αναφορικά με το ύψος του : 6,2 εκ. Ευρώ ποσό αρκετά μικρό, εκ των οποίων 850 χιλ. Ευρώ αφορούν κονδύλια που δεν έχουν ενταλματοποιηθεί, δηλαδή : για συνεχιζόμενα, νέα έργα και μελέτες 5,4 εκ. Ευρώ.
Η αναλογία του είναι 12% εισφορές από κατοίκους, 42% ίδια έσοδα του Δήμου, 46% χρηματοδότηση από Πολιτεία. Καθόλου καλή αναλογία όταν ίδια έσοδα και έσοδα πολιτών είναι 54%. Μια σωστή αναλογία θα ήταν τουλάχιστον 70% από έσοδα Δημοσίων Πόρων & μέγιστο 30% από πόρους Δημοτικούς και πολιτών. .

Μάλιστα το συνολικό ποσό των 3,34 εκ. ευρώ π.χ. καλείται ο Δήμος να βάλει είναι αμφίβολο εάν θα ευρεθεί και συνεπώς πιθανώς το προτεινόμενο πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο κατά 50—60%.
Πρότασή μας : Είμαστε στην αρχή της χρονιάς και της νέας Δημοτικής Αρχής. Ο πρώην Δήμος Μελισσίων διαθέτη επαρκή και ικανότατη τεχνική υπηρεσία. Όραμα για την πόλη μας την παλιά και τη νέα υπάρχει.
Απαιτείται να υπάρχουν ώριμες μελέτες που να μπορούν να υποβληθούν προς χρηματοδότηση κάθε φορά που «ανοίγει» ένα πρόγραμμα.
Να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και να κατορθώσουμε έως το τέλος του έτους έπειτα από αναμορφώσεις του τεχνικού προγράμματος, να υλοποιήσουμε έργα της τάξης των 10 εκ. Ευρώ περίπου με κύρια πηγή χρηματοδότησης τους Δημόσιους Πόρους.
Σύγχρονη Δημοτική Διοίκηση σημαίνει να μπορείς να εξασφαλίζεις Δημόσιους Πόρους και να υλοποιείς έργα προς όφελος των πολιτών σου.

Εμείς είμαστε διαθέσιμοι, όταν αυτό μας ζητηθεί.

Με αυτές τις θέσεις το προτεινόμενο τεχνικό πρόγραμμα το ψηφίζουμε ως αφετηρία για κάτι πιο οραματικό. Στα θετικά του βρίσκουμε ότι απαντά σε πολλά μικρά έργα καθημερινότητας μικρού κόστους. Η Ν. Πεντέλη είναι όμως σχετικά «ριγμένη» στην αναλογία των νέων έργων. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την ισορροπία μεταξύ των τριών Δημοτικών ενοτήτων.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Χωρίς τέλος ο εμπαιγμός των καθηγητών του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και ένα χρόνο οι καθηγητές του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων!! Στην επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρουν με λεπτομέρειες το όλο ιστορικό και "εκστομίζουν" βαρείς χαρακτηρισμούς προς την πρώην διοίκηση. Από τα πυρά τους δεν ξεφεύγει ούτε η σημερινή διοίκηση του Δήμου.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Οι καθηγητές του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων, θα θέλαμε να σας κάνουμε γνώστες της αδιέξοδης κατάστασης που εδώ και ένα χρόνο έχει παγιωθεί στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Μελισσίων.

Παρ' ότι υπάρχουν πλέον τα 700 άτομα εγγεγραμμένα στα μαθήματα του Πολιτιστικού Κέντρου, τα οποία καταβάλουν κανονικά τις μηνιαίες συνδρομές τους (δηλ. 8.500- 9.000 ευρώ μέσο όρο): Το ταμείο του Πολιτιστικού Κέντρου είναι μόνιμα άδειο (σε σημείο μάλιστα που ο ΟΤΕ έχει κόψει επανειλημμένως το τηλέφωνο) και εμείς οι άνθρωποι που διδάσκουμε και παράγουμε έργο, είμαστε απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο, παρ' ότι έχουμε υπογεγραμμένες συμβάσεις, που έχουν λήξει από τον Αύγουστο!!
Εκτός από τις συνδρομές, κατά καιρούς έχουν εκδοθεί διάφορα εντάλματα πληρωμής προς το Πολιτιστικό (πάνω από 200.000 ευρώ) και τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν, εξαφανίστηκαν «ως δια μαγείας» σε έξοδα, που ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο, αν και το ζήτησε, δεν γνωρίζει.
Το τελευταίο μάλιστα ένταλμα, ύψους περίπου 81.000 ευρώ, υπογεγραμμένο από την Πάρεδρο στις 5/11/2010, υποτίθεται θα ερχόταν για να καλύψει τις δικές μας αμοιβές. Όμως δεν ήρθε ποτέ!
Επιπλέον ανάγκασαν κάποιους από εμάς με το δικαιολογητικό ότι, αν δεν έχουν παραστατικά δεν θα μπορέσουν να πάρουν την υπογραφή της Παρέδρου, να εκδώσουμε ΔΠΥ ή ΤΠΥ και να καταβάλουμε από την τσέπη μας τους φόρους και όλο το ΦΠΑ!!! Ως διασφάλιση δε, για τα δελτία που εκδώσαμε μας έδωσαν δίγραμμες επιταγές οι οποίες όταν ήρθε η ώρα να πληρωθούν , ήταν ακάλυπτες!!!
Ο εμπαιγμός που υφιστάμεθα εδώ και ένα χρόνο με την φράση κλειδί «έρχονται τα λεφτά σας», έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Από πού έρχονται εδώ και ένα χρόνο τα λεφτά μας και γιατί δεν φτάνουν ποτέ;
Το αποκορύφωμα βέβαια, δηλαδή η απόλυτη απαξίωση απέναντι μας, ήρθε σε ένα από τα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια του προηγούμενου έτους, όπου η κα. Φ. Μαρκαντώνη, Πρόεδρος του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, ανέκραξε, προφανώς ενοχλημένη από τις έντονες διαμαρτυρίες, τόσο τις δικές μας όσο και των μαθητών μας που είχαν έρθει για συμπαράσταση, : «να πάτε να τα πάρετε από τους επόμενους», εννοώντας τον νέο, εκλεγμένο Δήμαρχο του Δήμου Πεντέλης, κ. Στεργίου.

Είναι σαφής η τιμωρητική της στάση απέναντι μας, αλλά δεν φταίμε εμείς για την απώλεια του Δήμου, από την παράταξη της. Αντιθέτως. εμείς ως καθηγητές, δουλεύαμε χωρίς να πληρωνόμαστε και βγάλαμε «ασπροπρόσωπο» τον Δήμο μας, στο περσινό Πολιτιστικό καλοκαίρι.
Όσο δε για την στάση του Δημάρχου, κ. Μ. Γραφάκου: φαινόταν απαθής και μάλλον βαριεστημένος, ακούγοντας ότι έχουμε ακάλυπτες οικονομικές υποχρεώσεις, οι οποίες μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα και στις οποίες δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.
Επιπλέον, μας έδωσαν εντολή να ξεκινήσουμε μαθήματα για την νέα σεζόν, (10-11-12/2010) εν' όψη εκλογών τότε, και μας διαβεβαίωσαν ότι θα υπογράφαμε κάποιο χαρτί (νέα σύμβαση) που θα αποδείκνυε την νέα εργασιακή μας σχέση με το Πολιτιστικό. Όμως. δεν θέλει και μεγάλη φαντασία πια, για να καταλάβει κανείς ότι αυτό το χαρτί δεν έγινε ποτέ! Αγνοείται κι αυτό μαζί με τα χρήματα μας!!! Μήπως έρχεται και αυτό από τον ίδιο δρόμο;;
Ύστερα από συνεχόμενες πιέσεις και μετά από την δημοσίευση σχετικού άρθρου στην τοπική εφημερίδα «Αμαρυσία» (14/12/2010, «Αρρυθμίες στην Επιχ. Πολιτισμού»), η απάντηση που πήραμε δια στόματος της αντιδημάρχου, κ. Κοσμοπούλου στο γιατί ο Δήμαρχος, κ. Γραφάκος δεν δίνει εντολή για την πληρωμή του εγκεκριμένου εντάλματος προς το Πολιτιστικό, είναι ότι: ο ταμίας του Δήμου, κ. Ρέγγης θα αρνηθεί να πληρώσει το ένταλμα, καθώς του το έχει απαγορεύσει ο νέος Δήμαρχος, κ. Στέργιου!!!!!!!!!!!!!!!
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι: ο ταμίας εφόσον έχει στα χέρια του γραπτή εντολή του Δημάρχου, είναι υποχρεωμένος να την εκτελέσει και μετά μπορεί για τυχόν αντιρρήσεις, να αναφερθεί στον αρμόδιο Περιφερειάρχη. Εν' τέλει, ο κ. Γραφάκος υπέγραψε την εντολή στις 30. 12. 2010, προφανώς για να μας «ξεφορτωθεί» διότι γνώριζε καλά, όπως και η μαέστρος της υποκριτικής, κ. Κοσμοπούλου πως το ένταλμα άρα και η εντολή έπαυαν να έχουν ισχύ στο τέλος της επόμενης μέρας, δηλαδή στο τέλος του έτους!!!
Η επίσκεψη μας στον νέο Δήμαρχο κ. Στέργιου, με σκοπό να γνωρίσουμε την στάση και τις διαθέσεις του πάνω στο πρόβλημα μας, ήταν μάλλον απογοητευτική. Μας δήλωσε, πως δεν αναγνωρίζει τίποτα και πως αν θέλουμε να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας θα πρέπει να του πάμε δικαστικές αποφάσεις, ενώ είναι παγκοσμίως γνωστό ότι τα χρέη του εκάστοτε Δήμου, μεταφέρονται στα επόμενα έτη!
Το καινούριο έτος βρήκε το Πολιτιστικό Κέντρο με μια μορφή «συνδιοίκησης», η οποία ήταν άτυπη βέβαια, μιας και η παλαιά διοίκηση συνέχιζε να είναι η μόνη νόμιμη αρχή.
Η κα. Φετάνη ως μέλλουσα επικεφαλής του Πολιτιστικού Κέντρου, παρουσία του κ. Καραγιάννη και του κ. Εμμανουήλ, κατόπιν ραντεβού με τον καθένα από εμάς, μας διαβεβαίωσε πως η μέλλουσα διοίκηση δεν θέλει να διώξει κανέναν από

τους καθηγητές και πως μας καλούν να συνεχίσουμε τα μαθήματα, τους δύο αυτούς μήνες που υπολείπονται μέχρι την διάλυση της παρούσας εταιρίας. Όταν εμείς θέσαμε το θέμα της αμοιβής μας, μας εγγυήθηκε πως θα πληρωθούμε κανονικά με βάση την αμοιβή της περσινής σύμβασης καθώς έχουν βρει τον τρόπο και μπορούν να εξασφαλίσουν τα χρήματα μας. Συμπλήρωσαν μάλιστα, πως θα μας δώσουν να υπογράψουμε και ένα χαρτί που θα αποδεικνύει τα λεγόμενα τους.
Μάλιστα για να έχουν καλύτερο έλεγχο στο Πολιτιστικό, ανάγκασαν σε παραίτηση την Πρόεδρο κα. Πιτσικουλάκη και την προεδρία ανέλαβε ο μέχρι πριν αντιπρόεδρος, κ. Γ. Εμμανουήλ.
'Οταν όμως ήρθε η ώρα οι διαβεβαιώσεις να γίνουν πραγματικότητα, ήρθε και ο κ. Μούστρης, ως νέος Αντιδήμαρχος, να διαψεύσει τα παραπάνω.
Σε συνάντηση φιάσκο που εκείνος μας κάλεσε, απλώς μας ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να πληρωθούμε, πως κακώς έκανε η κ. Φετάνη και μας είπε αυτά που μας είπε και εμείς φταίμε διότι την ακούσαμε, ενώ τυπικά δεν έχει καμιά αρμοδιότητα!!!
Και καθώς η κ. Φετάνη με την κ. Μαρκαντώνη επιδίδονταν με ιδιαίτερο ζήλο για ακόμη μια φορά, στις κοκορομαχίες, ρίχνοντας το ήδη χαμηλό επίπεδο του Πολιτιστικού ακόμη πιο κάτω, ο κ. Μούστρης βρήκε την ευκαιρία και αποχώρησε ανενόχλητος, χωρίς να κάνει διάλογο μαζί μας και χωρίς να πάρει θέση για τα τεκταινόμενα.
Συστρατευμένη με τον Αντιδήμαρχο είναι και η νέα διοίκηση του Πολιτιστικού, η οποία στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο κράτησε αρνητική στάση απέναντι στα αιτήματα των καθηγητών, καθώς αντέκρουσε και απέρριψε τις όποιες προτάσεις «έπεσαν» στο τραπέζι, προκειμένου να δοθεί έστω μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα μας, δίνοντας μας έστω ένα έναντι, των χρημάτων που μας οφείλουν.
Αντιθέτως, ακούσαμε για μια ακόμη φορά πως εμείς ευθυνόμαστε για την σημερινή κατάσταση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αναρωτιόμαστε, πως γίνεται να φταίνε οι απλήρωτοι εργαζόμενοι για την άθλια οικονομική κατάσταση του Πολιτιστικού μας Κέντρου και όχι η Διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο, όταν μόνον εκείνοι έπαιρναν τις αποφάσεις, χωρίς ποτέ να ενημερώνουν κανέναν;
Ή μήπως εννοούν ότι εμείς έπρεπε να τρέχουμε στους Εισαγγελείς για να καταγγείλουμε ατασθαλίες που οι ίδιοι γνώριζαν πολύ καιρό, αλλά κανείς τους δεν έκανε τίποτα;
Την παροιμία «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι », την έχετε ακούσει όλοι.
Από την πλευρά μας έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Θέλετε να μάθετε τι κάναμε μέχρι σήμερα και γιατί αφήσαμε τα πράγματα να φτάσουν εδώ. Γιατί δεν πήγαμε να σφραγίσουμε τις ακάλυπτες επιταγές; Γιατί δεν κάναμε καμία καταγγελία; Γιατί δεν κλείσαμε το Πολιτιστικό;
Γιατί είμαστε καλόπιστοι και πιστέψαμε ότι όλο αυτό μιας και συνέβη πρώτη φορά, είναι μια «μπόρα», που με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, θα ξεπεραστεί. Λάθος μας; Σίγουρα! Γιατί αποδείχθηκε πως μόνο εμείς έχουμε την καλή διάθεση!
Όμως, επειδή έχουμε και απόλυτη συνείδηση της ευθύνης που έχουμε αναλάβει σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αποκλείσουμε τους δημότες, από το δικαίωμα συμμετοχής τους, στον Πολιτισμό.
Εμείς ενδιαφερόμαστε για τον Δήμο μας και το έχουμε αποδείξει έμπρακτα, με την συνεχόμενη και αδιάλειπτη παρουσία μας.
Σας καλούμε για μια ακόμη φορά να αναλάβετε τις ευθύνες σας, να σταματήσει ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός και να δοθεί επιτέλους μια λύση στο πρόβλημα.

Οι καθηγητές της Κ.Ε.Π.Δ.Μ.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Περί ανταποδοτικών δημοτικών τελών

Τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη αποφασίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο και «επιβάλλονται» στους κατοίκους μιας πόλης εισπραττόμενα μέσα από τη ΔΕΗ. Σκοπός της «επιβολής» του τέλους είναι η παροχή ανταποδοτικού χαρακτήρα από τους Δήμους υπηρεσιών καθαριότητας, προς τους Δημότες.
Με άλλα λόγια ο πολίτης πέραν της φορολογίας που καταβάλλει στο κράτος για να του παρέχονται μια σειρά υπηρεσίες (πχ υγείας, παιδείας κά) υποχρεούται στην καταβολή Δημοτικών τελών για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας.
Η επιβολή του τέλους είναι με βάση την επιφάνεια της οικίας.
Αυτή η προσέγγιση από μια πλευρά φαίνεται δίκαιη διότι οι έχοντες μικρή επιφάνεια κατοικία, κατά τεκμήριο είναι και οι πιο ασθενέστεροι οικονομικά, από την άλλη όμως εμπεριέχει και στοιχεία αδικίας γιατί κατά κανόνα ο όγκος των αποβλήτων είναι συνάρτηση του αριθμού των μελών μιας οικογένειας και φυσικά όχι της επιφάνειας της οικίας.
Ίσως το δικαιότερο μέτρο να είναι η κατάργηση των δημοτικών ανταποδοτικών τελών και η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου φόρου ανάλογα με το εισόδημα, μέσω του φορολογικού Νομοσχεδίου, που αφενός μεν καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις των πολιτών προς την Πολιτεία αφετέρου δε, δεσμεύει την Πολιτεία να παρέχει στους πολίτες μια σειρά υπηρεσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες καθαριότητας ανά την Επικράτεια.
Όσον αφορά δε την είσπραξη του παραπάνω τέλους, καθώς και των Δημοτικών φόρων και του τέλους για την ΕΡΤ μέσω της ΔΕΗ είναι ότι χειρότερο. Αν δεν τους πληρώσεις σου κόβουν το ρεύμα...
Αλλά μέχρι τότε ίσως ο δρόμος είναι μακρύς.
Όσον αφορά τα του οίκου μας, τα του Δήμου μας δηλαδή:
Στις 16 Φεβρουαρίου ήλθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση της Διοίκησης για ενιαίο συντελεστή ανταποδοτικών τελών και για τα τρία Δημοτικά διαμερίσματα (Μελίσσια, Ν. Πεντέλη, Πεντέλη) στο ύψος των τελών της Πεντέλης (δηλ. Στο 2,09 € ανά τμ).
Δεν έχουμε λόγους να αμφισβητήσουμε ότι η πρόθεση της Διοίκησης ήταν «καλή» δηλαδή για μείωση των ανταποδοτικών τελών στον ενιαίο Δήμο. Οι καλές προθέσεις όμως όταν δεν είναι καλά μελετημένες ενίοτε οδηγούν στην κόλαση. Και δυστυχώς η πρόταση της Διοίκησης ήταν πρόχειρη.
Οι εισηγητές δεν ήταν καλά ενημερωμένοι και τα προτεινόμενα οδηγούσαν σε λάθος αποτελέσματα, δηλ. στα Μελίσσια αντί για μείωση, προέκυπτε αύξηση ανταποδοτικών τελών σε οικίες έως 120 τμ.
Το θέμα, ανέδειξε κυρίως η μείζων αντιπολίτευση, που ως προηγούμενη διοίκηση στα Μελίσσια γνώριζε ακριβώς τι συνέβαινε στην πόλη.
Γνωστοποίησε λοιπόν στο σώμα ότι στα Μελίσσια για οικίες έως 120 τμ, εφαρμοζόταν κλιμακωτός συντελεστής, προκειμένου να ελαφρύνονται οι κατά τεκμήριο ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις.
Η συζήτηση στο σώμα ανάγκασε τη Διοίκηση να τροποποιήσει την πρόταση και να δεχθεί κλιμακωτό συντελεστή έως τα 120 τμ. για όλο το Δήμο
Είναι αλήθεια ότι οι μειώσεις που επέρχονται είναι πλέον σημαντικές της τάξεως των 6,2% ανά τμ. στα Μελίσσια και μέσο όρο περίπου 20% στις Πεντέλες..
Η μεταβολή όμως αυτή, στην οποία δεν είμαστε αντίθετοι, τροποποίησε πλήρως την αρχική εισήγηση. Γι αυτό ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να επανέλθει το θέμα, να ξέρουμε όλοι αυτό που ψηφίζουμε τί συνεπάγεται ως προς το ύψος των εσόδων του Δήμου.
Μια πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση είναι της τάξης των 500.000 € ετησίως.

Θέση μας: Καλώς έγινε η μείωση.
Πρόταση μας: Ανταποδοτικά σημαίνει Ανταποδοτικά.
Ο Δήμος οφείλει:

Α) Με όσα εισπράττει να παρέχει καλές υπηρεσίες καθαριότητας. Μπορεί να το κάνει. Η παροχή καλών υπηρεσιών είναι πρωτίστως θέμα καλής οργάνωσης και όχι εντατικοποίησης εργασίας. Αν χρειασθούν και επενδύσεις σε εξοπλισμό να γίνουν. Η επένδυση γίνεται μία φορά.
Β) Να ζητήσει στους χαλεπούς καιρούς την αλλαγή νοοτροπίας και την κατανόηση των πολιτών.
Αλλαγή νοοτροπίας σημαίνει: Λιγότερα απορρίμματα, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Δεν πετάμε τίποτε υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε και άλλοι που θα πεινάσουν. Όχι περιττές αγορές, ότι χρειάζεται η οικογένεια.
Γ) Δεν χρειάζεται στις γειτονιές κάθε μέρα το απορριμματοφόρο. Γιατί κάθε μέρα;
Δεν το υιοθετούμε. Να αλλάξουμε τρόπο ζωής και βεβαίως να πληρώνουμε και λιγότερα Δημοτικά τέλη.
Δ) Σταθμός μεταφόρτωσης. Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος έχει πλέον περισσότερες δυνατότητες για να ευρεθεί και να λειτουργήσει εντός των γεωγραφικών ορίων του εκτός πόλης φυσικά, σταθμός μεταφόρτωσης.
Τα οφέλη στην όλη διαχείριση αποκομιδής των απορριμμάτων θα είναι πολλά, με κυριότερο τη μεγάλη μείωση του κόστους, που μπορεί και οφείλει να οδηγήσει σε μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ερωτήσεις προς τη διοίκηση του Δήμου

Ο συνδυασμός μας έχει καταθέσει   στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 5 ερωτήσεις και αναμένει τις σχετικές απαντήσεις στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Ερώτηση 1η : Τις μέρες αυτές διαβάζουμε στον τύπο ότι το Υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει συγχωνεύσεις σχολείων.
Ο κ. Δήμαρχος σε προηγούμενο Συμβούλιο δήλωσε ότι θα έπαιρνε μέρος σε προγραμματισμένη συνάντηση Δημάρχων με την Υπουργό Παιδείας, ενώ πληροφορηθήκαμε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου και υπηρεσιακών παραγόντων με τους Διευθυντές των σχολείων του Δήμου και τους εκπροσώπους των συλλόγων γονέων για το θέμα αυτό.
Επειδή τα θέματα της Παιδείας και της εκπαίδευσης είναι πολύ σοβαρά και απασχολούν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και εμάς θα θέλαμε, προκειμένου να διαμορφώσουμε πληρέστερη άποψη, να μελετήσουμε και να τοποθετηθούμε γι αυτά, να μας ενημερώσετε:

- Ποιο το περιεχόμενο της συνάντησης Δημάρχου και Υπουργού:

- Ποιο το αποτέλεσμα της συνάντησης του Δημάρχου και των άλλων παραγόντων στο Δήμο:

- Ποια η θέση σας στο θέμα της συγχώνευσης των σχολείων στο Δήμο μας;

Ερώτηση 2η: Είναι γνωστό ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του Δήμου λειτουργούν ως"Ολοήμερα Σχολεία". Δηλ. ικανός αριθμός μαθητών, κυρίως παιδιά οικογενειών που εργάζονται και οι δυο γονείς, παραμένει στο σχολείο μετά το πέρας του πρωινού προγράμματος εργασίας και παρακολουθεί μαθήματα, συμμετέχει σε δραστηριότητες και δράσεις ή προετοιμάζει τα μαθήματα της επόμενης μέρας μέχρι τις 4 μ.μ.
Οι μαθητές αυτοί, όπως είναι φυσικό γευματίζουν στο σχολείο, το φαγητό που φέρνουν από το σπίτι τους. Οι συνθήκες όμως για την εκπλήρωση αυτής της, τόσο σημαντικής για τους μικρούς μαθητές, διαδικασίας δεν είναι οι καλύτερες και απέχουν πολύ από του να είναι ιδανικές και όπως θα έπρεπε. Λείπουν οι εγκαταστάσεις και η υλικοτεχνική υποδομή. Οι χώροι παρασκευαστηρίου και εστίασης είναι ανύπαρκτοι και χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό οι αίθουσες διδασκαλίας ή των πολλαπλών χρήσεων.

Λείπει όμως, δυστυχώς και το βοηθητικό προσωπικό για την εξυπηρέτηση των μαθητών. Η Πολιτεία παρέχει το εκπαιδευτικό προσωπικό μόνο και κατά τη συνήθη τακτική της, αφήνει σε άλλους τα υπόλοιπα. Σε κάθε σχολική μονάδα έπρεπε να υπάρχει τραπεζοκόμος και να διατίθεται για την εξυπηρέτηση αυτής της ανάγκης στα σχολεία το αναγκαίο ποσό. Τούτο δυστυχώς δε συμβαίνει και ερωτάται τι σκέπτεστε να κάνετε για τη λύση του προβλήματος, που ανέκυψε και πάλι σε ορισμένα σχολεία, ώστε η λύση να είναι κοινή και να μην αφήνεται στους εκπ/κούς και στους γονείς η εξεύρεση της.Το κόστος μιας ή ενός τραπεζοκόμου γι αυτή την ανάγκη ανέρχεται στο ποσό των 120 ευρώ περίπου το μήνα.
Ερώτηση 3η: Κυρία Πρόεδρε, Επειδή, παρά τις δηλώσεις του Δημάρχου ότι από 1ης Ιανουαρίου 2011οι εργαζόμενοι στο Δήμο πληρώνονται κανονικά, υπάρχουν εργαζόμενοι, συμβασιούχοι και αορίστου χρόνου, που δεν πληρώθηκαν, ερωτάται γιατί και πότε θα πληρωθούν,
Καλό θα ήταν κάποιος να τους ενημερώσει υπεύθυνα γιατί όπως λένε δε γνωρίζουν πότε επιτέλους θα πληρωθούν.


Ερώτηση 4η: Στα γήπεδα Τένις του Δήμου ασκούνται και εκπαιδεύονται αρκετοί συμπολίτες μας μικροί και μεγάλοι. Πολλοί απ’ αυτούς διαμαρτύρονται για τον ελλιπή φωτισμό λόγω μη λειτουργίας των λαμπτήρων και για την κακή κατάσταση των χώρων υγιεινής του υπάρχοντος οικήματος.
Δεδομένου ότι οι χρήστες των γηπέδων πληρώνουν ένα αρκετά μεγάλο, όπως λένε χρηματικό ποσό για να ασκηθούν σ’ αυτά, ερωτάται γιατί δεν αντικαθίστανται οι λάμπες και δε βελτιώνονται οι χώροι.

Ερώτηση 5η: Κάθε Σάββατο αρκετοί συμπολίτες μας, ιδιαίτερα γυναίκες και μάλιστα ηλικιωμένες, επισκέπτονται το κοιμητήριο Μελισσίων προκειμένου να εκπληρώσουν το καθήκον της απόδοσης τιμής και αγάπης προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα ,που είναι θαμμένα εκεί. Όσοι όμως δε διαθέτουν μεταφορικό μέσο υποβάλλονται σε οικονομικά έξοδα ή σε σωματική ταλαιπωρία λόγω της απόστασης αλλά και της ανάβασης και κατάβασης στο χώρο.

Ερωτάται:
α)Είναι δυνατό το αυτοκίνητο της δημοτικής συγκοινωνίας να καθιερώσει ένα δρομολόγιο, κάθε Σάββατο, ώστε να διευκολύνει τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων για να απαλύνει με τον τρόπο αυτό τη βάσανο του ψυχικού τους πόνου;

β) Είναι δυνατό, να παρέμβετε στην υπηρεσία της ΕΘΕΛ , ώστε το λεωφορείο της γραμμής που εκτελεί το μοναδικό, κάθε Σάββατο, δρομολόγιο στο κοιμητήριο να παραμένει λίγη ώρα ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους περισσότερους , όπως λένε να επιστρέφουν μ’ αυτό στην πόλη; ( Λέγεται ότι το λεωφορείο αφού αποβιβάσει τους ‘επισκέπτες’ έρχεται στο τέρμα ΜΑΓΓΙΝΑ και παραμένει αρκετή ώρα)...

Για το συνδυασμό « ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Κωστόπουλος , Βασίλης Λάζος, Γιαννης Σαφλιάνης